Странице

понедељак, 24. март 2014.

Техноосвета

Јесте ли се икада запитали зашто нам апарати у кући готово увек отказују послушност као по неком прећутном договору "у светом тројству" (рингла, пегла, бојлер) и то, баш, онда кад су нам најпотребнији. Ако се осврнемо уназад, видећемо да то има везе са исконском људском жељом за кроћењем и овладавањем свиме. У почетку природом и дивљим зверињем, потом другим људима, са "еманципацијом" супротним половима, најзад од све чамотиње и самим животом. Ништа се не сме препустити случају. Изненађењима, морамо рећи, СТОП!

Зауздајмо, живот помагалима! Да један уместо нас пере, други пегла, остатак кува, подгрева и све то по жељи од  једног, два или више минута. Црна је душа, свој белој техници и нормално је да једном каже "доста је" и пре истека гаранције. Тад наступа техноосвета! А она се сервира искључиво хладна... И тако за нас испланирано осване још један радни дан, ми рутински дрски према апарату за кафу јер још се нисмо разбудили, а он ни да шкљоцне. Шољица празна, време нам кипи, можда, туширање поправи ствар. Кад у купатилу бојлер цокће оветољубиво, и прска кап по кап, а нама се ђаволски жури. Пошто се већ не окупасмо, бар да се обучемо као људи, кад подмукла пегла залепи ствар и шиштањем паре прогласи РАААААТ.
Е, моји кротитељи, овакав сценарио догодљив је кад год смо тврди у намери да однегујемо поданички менталитет до тачке незамисливог опирања, било у сфери живог или неживог, свако нађе начина да шкљоцне, од револта прецркне или једноставно нам у лице каже НЕ!

4 коментара: