Странице

четвртак, 13. јун 2019.

Лифт литература



  
Као што се Довлатов поклонио Солжењицину кад је логорашка тема у питању, морам да одам пошту Моми Капору на апострофирању лифт литературе која је људе одувек интригирала.  
Дакле, међуспратница је место где се одиграва злочин шкрабања. Инспирисани се служе: маркерима, оловкама, карминима све зависино од тога да ли се у штету креће са или без предумишљаја. Инстант зидна уметност односи се на тренутно затечену ситуацију у лифту. Попут неке репортаже, превожени са лица места извештава да ли светло у лифту ради, врата дихтују или се неко не дај боже унередио.
                              
У кроки потезима лифт ствараоци труде се да буду духовити и ласцивни. Колико су пута само поруменела лица девојака док су притискала дугмад крај којих је стајало сликовито упутство за руковање. Скривени делови људског тела у лифтовима увек су у гроплану, ваљда, збрзани цртач ту себи да одушка. Лифт и личи на покретну кабину за пресвлачење у којој се између спратова дешавају голишави тренуци инспирације.  
Сви заљубљени у своје прве вожње крећу лифтом. Отуда толики иницијали, срца цела и поломљена; датуми годишњица подебљани и прецртани; љубавне клетве у рими и вечна заклињања.
Клаустрофобични не стигну да се икако исповеде, једноставно се помоле, крену и неретко доживе напад панике у коме испритискају сву дугмад као да свирају на старој дугметари. 
Није чудно што се баш њима деси да се заглаве. Јер по путевима карме какве су ти мисли, такав ти је живот односно вожња. 
Спискови за набавку угравирани кључем сведоче о расејаним мужевима који су бројали комаде јаја и правили својеврсне подсетнике пред носем.                           
Они којима возикање тешко пада због старости и болести крију арсенал прича које су усменог карактера. Први станари зграда сећају се сваког квара те злокобне справе која више не ради но што ради. У којој нема ваздуха и којој се не може веровати. Довољно им је било да се једанпут заглаве па да постану задрти корисници штапа за пењање. Парола умирућих је да вас на степеништу одмах могу пронаћи, у лифту тек након пар сати . 
Сајла њиховог сећања већ годинама држи све (не)згоде на броју и ако желите да пишете на ову тему довољно је да покуцате на врата станова са основним бројевима  јер староседеоци не воле ништа што је високо, осим високог приземља.


Нема коментара:

Постави коментар