Странице

понедељак, 2. децембар 2013.

Штикловање

Субота

„Мама, могу ли вечерас да обујем штикле?“
Питање које свака, прописно-стасала тинејџерка редовно поставља суботом, још од шест поподне. Питате се зашто од шест поподне ако се у град излази тек око дванаест.  Баш, сте необавештени! Па, и моћи убеђивања треба времена да проделује. Ако се са мољакањем благовремено стартује, сигурно је да ће око једанаест мајка већ потврдно климати главом уз типску реченицу „ Питај и оца!“ Али ако је отац загледан у утакмицу и од главе породице спао на изврнути џеп, онда је мајка само обрада лаког материјала.



Понедељак

Фигура оца и мајке? Школско питање које се неизоставно поставља у вези са приповетком  Први пут с оцем на јутрење.
Ех, колико је понедељака теглило ово питање у ранцу, али  су уста била мамурна да се отворе, а ноге од грознице суботњег штикловања малаксале да потраже одговор.
„Не знате одговор, али чујем имате неки коментар“– примећује  професор.
„Па, да...овај и не баш (пригушен, дрзак смех). Ја сваки пут кад се вратим у пет, имам то јутрење с ћалетом. Он богорада док се не умори и увек тако.“
Очигледно, да више нииико не чита приповетке, јер сувише се брзо и потпећено живи и  шта... шта онда преостаје овим двема фигурицама у свакодневном  животу? Рецимо само да би једна модерна породица могла сетно да се заплаче над реалистичном прозом. Ето,толико.


Данас

Фигура оца, фигура мајке... Не играју ли се данашњи клинци „Не љути се, ћале“, у коме им треба да од шест крену са мољакањем све до једанаест, а онда још пет сати иза поноћи да се утерају у кућицу.
Није ли штикла онда прво елегантно оруђе за гажење родитеља. Вештина гажења се усавршава попут вожње бицикла. Кад  једном научиш, не заборављаш.

Ок.  Дакле, носиш штикле и виша си но што јеси, улазиш у клубове у које иначе ниси, али да би се прописно кретала обрати пажњу на знак (ШТИКЛА узвраћа ударац) и то најчешће кад не прочиташ упутсво за њену употребу.

Упутство (неписано)

Намењено особама старијим од осамнаест година, могуће контраиндикације су:
неугодан осећај у стопалу; повишен ниво смешног и непримереног изгледа; налети клупске педофилије и најгоре – бол при растајању са истом и враћање с-уморној патикодневици.

Ако не желите да патите од датих симптома, носите равно, а висина ће већ доћи сама уз редован унос калцијума и разне витамине образовања.
                                                                                                                               Ана Урошевић

Нема коментара:

Постави коментар